,A - aviser
Aviser kan omadresseres til Solvang kolonihager 5001, 0875 Oslo (tidligere Nordbergveien 105, 0875 Oslo). Husk å merke omadresseringen med navn, solvangvei og hyttenummer. Avisen leveres i egen postkasse i perioden ca. medio mai til ultimo august. Utenom denne perioden må avisen hentes i rød kasse ved bommen til Solvang 4 i Nordbergveien 105.
B - beplantning
All beplantning skal plantes og beskjæres slik at den ikke kommer ut over parsellgrense mot vei, eller naboer, eller opp i luftstrekket for strøm og/eller telefon. Bærbusker må ha en planteavstand på ca. 1 m, frukttrær ca. 2 m fra parsellgrense. Maksimumhøyde for trær er 4 m. Skogtrær er ikke tillatt.
B - bilkjøring
Kjøring av biler, motorsykler og mopeder i hagen er ikke tillatt. Kjøring tillates kun for nødvendig av- og pålessing. Kjøretøyet skal deretter kjøres ut av hagen umiddelbart. All kjøring skal skje i gangfart - maks 10 km/t. Kjøreporter skal alltid holdes lukket og låst. Gangporter skal alltid lukkes, men holdes ulåst i hele botiden.
B - botid
1. april – 31. oktober. Da skal hyttene brukes, vedlikeholdes og parsellen stelles regelmessig.
B - brannsikring
Hver hytte skal ha et brannslukningsapparat og minst 1 røykvarsler. Dette utstyret skal følge hytta ved overdragelse og salg.
B - bålpanne
Bålpanne (og grill) er tillatt i kolonihagen jamfør regler for bål og grill i Oslo kommune. Det er også anledning til å sette opp én fastmontert utepeis i tilknytning til uteplass. Søknad skal inneholde tegning og plassering på parsellen (byggeforskriftene § 51).
D - dyrehold
Det er ikke tillatt å holde mer enn ett dyr på parsellen uten spesiell tillatelse fra styret. Båndtvang er påbudt for alle hunder både på parsellen og i hagen for øvrig. Styret kan gi pålegg om at støyende eller udisiplinerte dyr ikke tas med i hagen.
Hønsehold er tillatt, men det må i forkant søkes til styret. Hønsehus kan settes opp på parsellen etter godkjent søknad til byggekomiteen med vedlagt målsatt tegning eller bilde. Hønsehusets veiledende størrelse er: L: 195 cm. H: 75 cm. B: 103 cm. Hønsehold krever hønsehus og et inngjerdet uteareal. Utearealet kan inngjedes med hønsenetting, som må graves 20 cm. ned i bakken. Plassering av hønsehus må avklares med nærmeste berørte naboer. Høner skal holdes forsvarlig innhegnet og beskyttes mot rovdyr som grevling og rev. Når hønseholdet avsluttes skal hønsehus umiddelbart fjernes
E - epler
På høsten bugner hagen av frukt og bær. Et problem i mange hager er at eplene bare faller til bakken og blir liggende og råtne. Det er trist å la eplene gå til spille på denne måten. Prøv dette i stedet: Vil du presse eplene dine til most, kontakt Øvre Ringi gård på Slependen, tlf. 67 54 80 50 eller [email protected]. Vil du la den ideelle organisasjonen Epleslang komme og hente eplene dine, avtal tidspunkt med dem på epleslang.com eller på e-post: [email protected]
F - fadderordning
Fra sesongen 2022 får alle nyankomne kolonister tildelt en fadder som kan tilrettelegg og svare på kolonihagens alle uskrevne regler og guide den nyankomne i sin nye kolonist tilværelse. Vi starter også med en felles informasjonsdag per sesong for alle nye kolonister.
F - fellesarbeid
Det er en rekke ulike oppgaver som må utføres for avdelingen som renhold, gressklipping og kafédrift. Hver hytte skal bidra aktivitet og positivt til avdelingens fellesarbeid hver sesong. Det settes opp en årlig plan som viser fordeling av fellesoppgaver inneværende sesong. Oppgavene vil være av noe ulik lengde, men den enkelte har om lag 8-10 timer med fellesarbeid hver sesong. Enkelte bidrar mer enn dette.
Gebyr på 1000 kr. påløper ved uteblivelse i henhold til årsmøtebeslutning.
F - Facebook
Solvang 5 har sin lukkede gruppe på Facebook. Søk opp Solvang Kolonihager avdeling 5. Følg oss her og få hyppig og rask tilgang på informasjon og siste nytt fra hagen og andre kolonist-aktuelle saker. Du kan også stille spørsmål som blir besvart på siden. Du må gjerne også selv legge ut bilder eller nyheter på sidene. Følg gjerne også Solvangs andre avdelinger og Solvang Kolonihager
F - Fakturering
Fellesstyret fakturerer jordleie, vann og strøm på samlet faktura som sendes ut november og mai. I tillegg sender de ut en egen faktura for strøm i februar og august. Avdelingen sender ut årsregningen i juni. Her faktureres årsavgift (drift avdeling), drift Fellesstyret, kontigent NKHF og Oslokrets samt vedlikeholdsfond.
F- felles dusjanlegg, WC, vaskemaskin og tørketrommel
Alle setter pris på et rent og innbydende baderom og toalett, og det er viktig at alle husker på å rengjøre etter seg. Sjekk toalettet og bruk kost ved behov og fjern hår fra sluk og tørk over gulvet etter dusj. I vaskeriet skal man rydde, ta ut lo av tørketrommel, tørke av maskinen, rengjøre såpeskuffen, tørke av gulvet samt overholde vasketidene. Poletter for dusj, vaskemaskin og tørketrommel kjøpes i hytte 566. Prisen er 10 kr. per polett.
F - forsikring
Hver enkelt hytteeier må selv ordne med hytteforsikring. Det er litt ulik praksis i de enkelte forsikringsselskapene, noen forsikrer bygningen som løsøre mens andre også tilbyr fullverdiforsikring. Det siste alternativet er en bedre forsikring som dekker hele gjenoppføringsprisen, mens en løsøreforsikring kun dekker skader inntil den forsikringssummen som forsikringstaker selv har valgt.
G - gjerder
Det ytre gjerde må ikke belastes med komposthauger eller annet som kan skade gjerdet. All «tung» vegetasjon som vokser inntil eller gjennom nettingen skal fjernes av den enkelte kolonist, også det som kommer utenfra.
H - hageavfall
Hageavfall kan du selv kompostere i egne kompostbinger på parsellen. Husk at åpen markkompost (kompost/kvisthauger) ikke er tillatt pga. rotter og snegler. Det er heller ikke lov å kaste matavfall i komposten med mindre du har en helt tettsluttende kompostbeholder for varmkompostering.
Hageavfall kan også kjøres til et av de kommunale mottakene for avfall og gjenvinning
H - hekker
Skal holdes fri for fremmede planteslag og må klippes to ganger i sesongen. 1. gang senest før St. Hans. Hekkenes maksimale høyde skal ikke overstige 140 cm og de skal klippes slik at den loddrette linjen mot veien kommer innenfor asfaltkanten eller parsellgrensen. Hekkhøyde måles fra innsiden av hagen. Under hekkene er det kun tillatt å ha teppedannende, lavt voksende stauder. Hekker og veier skal pleies gjennom hele sesongen.
I - Internt bytte
Kolonister på avdelingen kan bytte hytte internt etter å ha eid nåværende hytte i minst 2 år, holdt denne ved like og ikke hatt kommentarer fra ordensrunden de siste 2 år før bytte. Bytter man hytte før sommeren, må man belage seg på å sitte med to hytter (som må vedlikeholdes og betales for) frem til neste salg på høsten. Bytter man hytte på høsten, må man bergene å sitte med 2 hytter (som må vedlikeholdes og betales for) frem til salg til våren. Hvis du tenker på å bytte hytte internt, kan det lønne seg å bestille takst innen 1.mai slik at denne er klar hvis du bytter.
K- kommunikasjon
Avdelingen har ulike kanaler for kommunikasjon og informasjon; e-post, nettsider, oppslagstavle og lukket Facebook-gruppe.
Nytt fra sesongen 2021 er at alle oppslag samles på tavlen på felleshuset. Her kunngjøres viktig info som vannpåsett, forkjøpsrett, tider for renovasjonsbilen, plikttimer og månedsbrev fra styret. Dette deles også på avdelingens nettsider og/eller lukket facebookgruppe og e-post.
N - nøkler
Nøkler til toaletter/dusj/vaskerom og bommer kan kjøpes ved å kontakte styret på e-post [email protected]. Systemnøkkel som passer til kjørebommer og hovedinngang felleshus koster 250 kr. per nøkkel.
O - ordenskomiteen
Ordenskomiteen går sin første runde i hagen like etter St. Hans i slutten av juni, og andre runde går i september. Forhold som må utbedres på parsellen varsles den enkelte på e-post. For at helhetsinntrykket i kolonihagen skal være pent og innbydende, må hagen fremstå som et levende mangfold av velholdte hager. Kolonihagen er åpen for befolkningen i Oslo og her skal man kunne glede seg over skjønnheten i de små oasene som parsellene representerer. Fokus for ordensrunden inneværende sesong kunngjøres i vårskrivet.
P - parkering
Avdelingen har 11 parkeringsplasser ved felleshuset i Nordbergveien. Hver sesong kan den enkelte hytte kjøpe et oblat som gir tillatelse til parkering på p-plassen fra 1. april og ut kalenderåret. Når man står parkert må man ha oblatet synlig i vinduet. Det er ikke tillat å langtids parkere på plassene eller låne ut eget oblat av hensyn til andre betalende kolonister. For sesongen 2024 er prisen 1000 kr. per oblat. Betales inn til avdelingens konto. Husk å merke innbetalingen med hyttenummer. Oblat fås hos kasserer.
Parkering ved hytter er ikke tillatt, kun ved av og pålessing. Dette er særlig viktig for hyttene nederst i Nordbergveien, da utrykningskjøretøy bruker denne veien for å komme til vår avdeling.
P - partytelt
Partytelt er tillatt på parsellen i inntil 4 dager forbindelse med selskap.
P - post
Enhver hytte/parsell skal være synlig merket med nummer. Postkasse skal finnes ved inngangen til parsellen. Denne må sjekkes regelmessig etter viktig informasjon fra styret.
Post til styret sendes til:
Solvang kolonihager 5001, 0875 Oslo (tidligere Nordbergveien 105, 0875 Oslo)
Postadresser til de enkelte hyttene: Solvang kolonihager XX (ditt hyttenummer), 0875 Oslo
R - regler
Alle regler for Solvang kolonihager finner du her.
S - salg av hytte
Ta kontakt med styret på e-post hvis du skal selge eller overdra hytten din. Vi kontakter takstmann og ordner med salget eller overføringen. Frist for å melde inn hytter for salg eller overdragelse er satt til 1. mai og 1. august. Vi takserer hytter som hovedregel i mai og august/september. Hytter som meldes for salg innen 1. mai selges før sommerferien. Hytter som tas på forkjøpsrett før sommerferien eller meldes inn for salg etter 1. mai selges før sesongslutt.
Selger må bekoste takstmann ved salg av hytte. Ved overdragelse til barn eller barnebarn er taksering valgfritt. Avdelingen har avtale med Boliginstituttet AS om taksering av hytter. Pris for takst sesongen 2024 er 5625 kr. Selger må fylle ut en egenerklæring.
Kjøper/ den hytta overdras til må betale et overdragelsesgebyr på 5500 kr (500 kr går til NKHF og 5000 kr tilfaller avdelingen).
Parsellen annonseres internt på oppslagstavlen på felleshuset og e-post/Facebook i minimum 1 uke. For å kunne bytte internt må du ha hatt parsell i minimum 2 år og egen hytte og parsell må ha vært vedlikeholdt tilfredsstillende. Hvis ingen intern kjøper melder seg blir parsellen solgt eksternt til søker på ventelisten.
S- skadedyr
For å unngå rotter er det viktig at alle tar opp nedfallsfrukt, ikke kaster matrester i åpen kompost samt benytter grønn pose og kildesortering i containeren. Når det gjelder iberiasneglen (brunsnegler) må alle krefter settes inn for å begrense dens eksistens og overlevelsesmulighet i kolonihagen. Parsellene må derfor ryddes for skrot, kvisthauger og nedfallsfrukt. Brunsneglene må drepes og fjernes. Se tips og gode råd på denne siden: http://snegler.bioforsk.no/
S - strøm og jording
Hver parsell leier er ansvarlig for å dokumentere eget strømforbruk.
Alle hytter er pålagt å ha forskriftsmessig jording av strømanlegget. Det er den enkelte parsell-leier som har ansvar for at dette er i orden, og som må bære kostnadene ved oppretting av jordingsfeil. Vær oppmerksom på at manglende jording eller jordingsfeil hos deg kan forårsake strøm i kranene på en av de andre hyttene selv om de har jordingen i orden. Maks. tillatt strømkapasitet per hytte er 25 ampere.
S- strømbrudd
Ved strømbrudd kontakter du avdelingens representant i Fellesstyret (se fanen Styret og komiteer), som deretter kontakter elektriker. Ikke kontakt Hafslund. Nettet eies av Solvang. Fellesstyret har ansvar for ledningsstrekk mellom stolper, og fra stolpe og til ytre hyttevegg. Strømbrudd som skyldes feil i det elektriske anlegget inne i hytta (etter innføringen i hytta fra de to isolatorkoppene) er parselleiers ansvar. Dette gjelder både bestilling av autorisert elektriker og dekning av kostnader
S - støy og ro
I tidsrommet 15. mai – 1. september må støyende arbeid og adferd ikke forekomme etter kl. 21.00 på hverdager, etter kl. 18.00 på lørdager og ikke på søndager og helligdager. Støyende arbeid gjelder for eksempel klipp av gress med motorisert gressklipper.
S - søppel og renovasjon
Det er innført kildesortering på Solvang Kolonihager. Husholdningsavfall skal kun legges på anvist plass, i søppelskur/søppelcontainer. Papp/kartong skal brettes eller komprimeres før det legges i returpapirbeholder. Kjør selv bort større pappemballasje til gjenvinning.
Søppeltømming foregår kun i perioden 1. april – 31. oktober.
Maling eller annet miljøfarlig avfall. Glass, metall eller bygge avfall må den enkelte parsell leier selv levere til miljøstasjon. Se også tilbud om henting av spesialavfall fra isekk.no og soppeltaxi.no
Ugress, planteavfall og lignende må ikke kastes sammen med husholdningsavfall men komposteres på egen parsell eller eventuelt kjøres til kommunens plass for hageavfall. Se også mer informasjon under H for hageavfall. Ikke noe slags avfall verken planteavfall, greiner eller annet må kastes utenfor gjerdet, eller noen steder i kolonihagen.
T - TV og internett
For kolonihagesesongen kan du velge mellom enten TV og internett eller kun internett.
Se informasjon om tilbudet her: http://kringsjaanett.net/tjenester-fra-telia/
TV- og bredbåndstjenestene på Solvang leveres fra Telia, basert på en fellesavtale som er opprettet gjennom Kringsjånett. Dette er et frivillig tilbud som den enkelte kolonist kan velge å benytte seg av. Vi betaler kun for 7 av årets 12 måneder (botiden). Kringsjånett eier selve infrastrukturen i nettet. TV bokser, modem ol. eies av Telia. I vår fellesavtale inngår nettleie og administrasjonskostnader til Kringsjånett, samt betaling for TV og Internett eller Internett. Du finner også mer info på http://www.kringsjaanett.net
Les mer her om hvordan starte, administrere eller avslutte et abonnement på avdelingen.
T - tilhenger
Avdelingen disponerer en felles henger som kan lånes etter avtale. Tilhengeren står i stikkveien ved hytte 558 og 560.
Kontakt Alf Endal i hytte 555 på mobil 400 42 400. Hengeren må reservers før bruk og rengjøres etter bruk slik at den er klar til neste kolonist. Den som låner hengeren er ansvarlig for eventuelle skader som oppstår i låneperioden. Reservedeler kjøpes hos Grønnvold maskinservice. De utfører også reparasjoner.
V- vann
Vannet settes på ca. 15. april og stenges ca. 15. oktober - følg med på hjemmesiden og oppslagstavlen ved felleshuset.
Når vannet skal stenges: Husk å tømme slanger, kraner, rørkoblinger og ledninger for vann. La alle kraner stå åpne for å sikre luftgjennomstrømning og unngå frostskader.
Når vannet skal settes på: Husk å stenge alle kraner, både ute og inne, i god tid før vannet settes på, det kan være man er forhindret i å være til stede på åpningsdagen! Alle parsell-leiere oppfordres til å være tilstede på det tidspunktet vannet blir satt på. Det er ikke uvanlig at kraner og rør får frostskader i løpet av vinteren, og at rør og koblinger springer lekk.
Alle stikkledninger på parsellen er den enkelte kolonist ansvar å vedlikeholde og utbedre. Hovedvannledningen vedlikeholdes av fellesskapet.
V - veier
Skal holdes fri for ugress og mose til enhver tid. Hver parsell har ansvar til midt i veien. Der hvor veien grenser til fellesareal, har hver parsell ansvar for hele veien. Nedfallsfrukt skal fjernes. Bruk eddik mot ugress og ikke salt som skader asfalten.
V - vinteropphold
Ønsker du å bo på hytta til vinteren? Søknadsfrist er 1. september. Kun parsell-leier og husstands- medlemmer kan få vinteropphold.
Den som har vinteropphold har noen faste oppgaver: gå ukentlig runde på avdelingen, renhold av toaletter på Felleshuset (øvre), sjekke postkassen, passe på at bommen alltid er låst og måke inngangen til felleshuset når det snør. Du søker ved å sende inn en e-post til styret.
Aviser kan omadresseres til Solvang kolonihager 5001, 0875 Oslo (tidligere Nordbergveien 105, 0875 Oslo). Husk å merke omadresseringen med navn, solvangvei og hyttenummer. Avisen leveres i egen postkasse i perioden ca. medio mai til ultimo august. Utenom denne perioden må avisen hentes i rød kasse ved bommen til Solvang 4 i Nordbergveien 105.
B - beplantning
All beplantning skal plantes og beskjæres slik at den ikke kommer ut over parsellgrense mot vei, eller naboer, eller opp i luftstrekket for strøm og/eller telefon. Bærbusker må ha en planteavstand på ca. 1 m, frukttrær ca. 2 m fra parsellgrense. Maksimumhøyde for trær er 4 m. Skogtrær er ikke tillatt.
B - bilkjøring
Kjøring av biler, motorsykler og mopeder i hagen er ikke tillatt. Kjøring tillates kun for nødvendig av- og pålessing. Kjøretøyet skal deretter kjøres ut av hagen umiddelbart. All kjøring skal skje i gangfart - maks 10 km/t. Kjøreporter skal alltid holdes lukket og låst. Gangporter skal alltid lukkes, men holdes ulåst i hele botiden.
B - botid
1. april – 31. oktober. Da skal hyttene brukes, vedlikeholdes og parsellen stelles regelmessig.
B - brannsikring
Hver hytte skal ha et brannslukningsapparat og minst 1 røykvarsler. Dette utstyret skal følge hytta ved overdragelse og salg.
B - bålpanne
Bålpanne (og grill) er tillatt i kolonihagen jamfør regler for bål og grill i Oslo kommune. Det er også anledning til å sette opp én fastmontert utepeis i tilknytning til uteplass. Søknad skal inneholde tegning og plassering på parsellen (byggeforskriftene § 51).
D - dyrehold
Det er ikke tillatt å holde mer enn ett dyr på parsellen uten spesiell tillatelse fra styret. Båndtvang er påbudt for alle hunder både på parsellen og i hagen for øvrig. Styret kan gi pålegg om at støyende eller udisiplinerte dyr ikke tas med i hagen.
Hønsehold er tillatt, men det må i forkant søkes til styret. Hønsehus kan settes opp på parsellen etter godkjent søknad til byggekomiteen med vedlagt målsatt tegning eller bilde. Hønsehusets veiledende størrelse er: L: 195 cm. H: 75 cm. B: 103 cm. Hønsehold krever hønsehus og et inngjerdet uteareal. Utearealet kan inngjedes med hønsenetting, som må graves 20 cm. ned i bakken. Plassering av hønsehus må avklares med nærmeste berørte naboer. Høner skal holdes forsvarlig innhegnet og beskyttes mot rovdyr som grevling og rev. Når hønseholdet avsluttes skal hønsehus umiddelbart fjernes
E - epler
På høsten bugner hagen av frukt og bær. Et problem i mange hager er at eplene bare faller til bakken og blir liggende og råtne. Det er trist å la eplene gå til spille på denne måten. Prøv dette i stedet: Vil du presse eplene dine til most, kontakt Øvre Ringi gård på Slependen, tlf. 67 54 80 50 eller [email protected]. Vil du la den ideelle organisasjonen Epleslang komme og hente eplene dine, avtal tidspunkt med dem på epleslang.com eller på e-post: [email protected]
F - fadderordning
Fra sesongen 2022 får alle nyankomne kolonister tildelt en fadder som kan tilrettelegg og svare på kolonihagens alle uskrevne regler og guide den nyankomne i sin nye kolonist tilværelse. Vi starter også med en felles informasjonsdag per sesong for alle nye kolonister.
F - fellesarbeid
Det er en rekke ulike oppgaver som må utføres for avdelingen som renhold, gressklipping og kafédrift. Hver hytte skal bidra aktivitet og positivt til avdelingens fellesarbeid hver sesong. Det settes opp en årlig plan som viser fordeling av fellesoppgaver inneværende sesong. Oppgavene vil være av noe ulik lengde, men den enkelte har om lag 8-10 timer med fellesarbeid hver sesong. Enkelte bidrar mer enn dette.
Gebyr på 1000 kr. påløper ved uteblivelse i henhold til årsmøtebeslutning.
F - Facebook
Solvang 5 har sin lukkede gruppe på Facebook. Søk opp Solvang Kolonihager avdeling 5. Følg oss her og få hyppig og rask tilgang på informasjon og siste nytt fra hagen og andre kolonist-aktuelle saker. Du kan også stille spørsmål som blir besvart på siden. Du må gjerne også selv legge ut bilder eller nyheter på sidene. Følg gjerne også Solvangs andre avdelinger og Solvang Kolonihager
F - Fakturering
Fellesstyret fakturerer jordleie, vann og strøm på samlet faktura som sendes ut november og mai. I tillegg sender de ut en egen faktura for strøm i februar og august. Avdelingen sender ut årsregningen i juni. Her faktureres årsavgift (drift avdeling), drift Fellesstyret, kontigent NKHF og Oslokrets samt vedlikeholdsfond.
F- felles dusjanlegg, WC, vaskemaskin og tørketrommel
Alle setter pris på et rent og innbydende baderom og toalett, og det er viktig at alle husker på å rengjøre etter seg. Sjekk toalettet og bruk kost ved behov og fjern hår fra sluk og tørk over gulvet etter dusj. I vaskeriet skal man rydde, ta ut lo av tørketrommel, tørke av maskinen, rengjøre såpeskuffen, tørke av gulvet samt overholde vasketidene. Poletter for dusj, vaskemaskin og tørketrommel kjøpes i hytte 566. Prisen er 10 kr. per polett.
F - forsikring
Hver enkelt hytteeier må selv ordne med hytteforsikring. Det er litt ulik praksis i de enkelte forsikringsselskapene, noen forsikrer bygningen som løsøre mens andre også tilbyr fullverdiforsikring. Det siste alternativet er en bedre forsikring som dekker hele gjenoppføringsprisen, mens en løsøreforsikring kun dekker skader inntil den forsikringssummen som forsikringstaker selv har valgt.
G - gjerder
Det ytre gjerde må ikke belastes med komposthauger eller annet som kan skade gjerdet. All «tung» vegetasjon som vokser inntil eller gjennom nettingen skal fjernes av den enkelte kolonist, også det som kommer utenfra.
H - hageavfall
Hageavfall kan du selv kompostere i egne kompostbinger på parsellen. Husk at åpen markkompost (kompost/kvisthauger) ikke er tillatt pga. rotter og snegler. Det er heller ikke lov å kaste matavfall i komposten med mindre du har en helt tettsluttende kompostbeholder for varmkompostering.
Hageavfall kan også kjøres til et av de kommunale mottakene for avfall og gjenvinning
H - hekker
Skal holdes fri for fremmede planteslag og må klippes to ganger i sesongen. 1. gang senest før St. Hans. Hekkenes maksimale høyde skal ikke overstige 140 cm og de skal klippes slik at den loddrette linjen mot veien kommer innenfor asfaltkanten eller parsellgrensen. Hekkhøyde måles fra innsiden av hagen. Under hekkene er det kun tillatt å ha teppedannende, lavt voksende stauder. Hekker og veier skal pleies gjennom hele sesongen.
I - Internt bytte
Kolonister på avdelingen kan bytte hytte internt etter å ha eid nåværende hytte i minst 2 år, holdt denne ved like og ikke hatt kommentarer fra ordensrunden de siste 2 år før bytte. Bytter man hytte før sommeren, må man belage seg på å sitte med to hytter (som må vedlikeholdes og betales for) frem til neste salg på høsten. Bytter man hytte på høsten, må man bergene å sitte med 2 hytter (som må vedlikeholdes og betales for) frem til salg til våren. Hvis du tenker på å bytte hytte internt, kan det lønne seg å bestille takst innen 1.mai slik at denne er klar hvis du bytter.
K- kommunikasjon
Avdelingen har ulike kanaler for kommunikasjon og informasjon; e-post, nettsider, oppslagstavle og lukket Facebook-gruppe.
Nytt fra sesongen 2021 er at alle oppslag samles på tavlen på felleshuset. Her kunngjøres viktig info som vannpåsett, forkjøpsrett, tider for renovasjonsbilen, plikttimer og månedsbrev fra styret. Dette deles også på avdelingens nettsider og/eller lukket facebookgruppe og e-post.
N - nøkler
Nøkler til toaletter/dusj/vaskerom og bommer kan kjøpes ved å kontakte styret på e-post [email protected]. Systemnøkkel som passer til kjørebommer og hovedinngang felleshus koster 250 kr. per nøkkel.
O - ordenskomiteen
Ordenskomiteen går sin første runde i hagen like etter St. Hans i slutten av juni, og andre runde går i september. Forhold som må utbedres på parsellen varsles den enkelte på e-post. For at helhetsinntrykket i kolonihagen skal være pent og innbydende, må hagen fremstå som et levende mangfold av velholdte hager. Kolonihagen er åpen for befolkningen i Oslo og her skal man kunne glede seg over skjønnheten i de små oasene som parsellene representerer. Fokus for ordensrunden inneværende sesong kunngjøres i vårskrivet.
P - parkering
Avdelingen har 11 parkeringsplasser ved felleshuset i Nordbergveien. Hver sesong kan den enkelte hytte kjøpe et oblat som gir tillatelse til parkering på p-plassen fra 1. april og ut kalenderåret. Når man står parkert må man ha oblatet synlig i vinduet. Det er ikke tillat å langtids parkere på plassene eller låne ut eget oblat av hensyn til andre betalende kolonister. For sesongen 2024 er prisen 1000 kr. per oblat. Betales inn til avdelingens konto. Husk å merke innbetalingen med hyttenummer. Oblat fås hos kasserer.
Parkering ved hytter er ikke tillatt, kun ved av og pålessing. Dette er særlig viktig for hyttene nederst i Nordbergveien, da utrykningskjøretøy bruker denne veien for å komme til vår avdeling.
P - partytelt
Partytelt er tillatt på parsellen i inntil 4 dager forbindelse med selskap.
P - post
Enhver hytte/parsell skal være synlig merket med nummer. Postkasse skal finnes ved inngangen til parsellen. Denne må sjekkes regelmessig etter viktig informasjon fra styret.
Post til styret sendes til:
Solvang kolonihager 5001, 0875 Oslo (tidligere Nordbergveien 105, 0875 Oslo)
Postadresser til de enkelte hyttene: Solvang kolonihager XX (ditt hyttenummer), 0875 Oslo
R - regler
Alle regler for Solvang kolonihager finner du her.
S - salg av hytte
Ta kontakt med styret på e-post hvis du skal selge eller overdra hytten din. Vi kontakter takstmann og ordner med salget eller overføringen. Frist for å melde inn hytter for salg eller overdragelse er satt til 1. mai og 1. august. Vi takserer hytter som hovedregel i mai og august/september. Hytter som meldes for salg innen 1. mai selges før sommerferien. Hytter som tas på forkjøpsrett før sommerferien eller meldes inn for salg etter 1. mai selges før sesongslutt.
Selger må bekoste takstmann ved salg av hytte. Ved overdragelse til barn eller barnebarn er taksering valgfritt. Avdelingen har avtale med Boliginstituttet AS om taksering av hytter. Pris for takst sesongen 2024 er 5625 kr. Selger må fylle ut en egenerklæring.
Kjøper/ den hytta overdras til må betale et overdragelsesgebyr på 5500 kr (500 kr går til NKHF og 5000 kr tilfaller avdelingen).
Parsellen annonseres internt på oppslagstavlen på felleshuset og e-post/Facebook i minimum 1 uke. For å kunne bytte internt må du ha hatt parsell i minimum 2 år og egen hytte og parsell må ha vært vedlikeholdt tilfredsstillende. Hvis ingen intern kjøper melder seg blir parsellen solgt eksternt til søker på ventelisten.
S- skadedyr
For å unngå rotter er det viktig at alle tar opp nedfallsfrukt, ikke kaster matrester i åpen kompost samt benytter grønn pose og kildesortering i containeren. Når det gjelder iberiasneglen (brunsnegler) må alle krefter settes inn for å begrense dens eksistens og overlevelsesmulighet i kolonihagen. Parsellene må derfor ryddes for skrot, kvisthauger og nedfallsfrukt. Brunsneglene må drepes og fjernes. Se tips og gode råd på denne siden: http://snegler.bioforsk.no/
S - strøm og jording
Hver parsell leier er ansvarlig for å dokumentere eget strømforbruk.
Alle hytter er pålagt å ha forskriftsmessig jording av strømanlegget. Det er den enkelte parsell-leier som har ansvar for at dette er i orden, og som må bære kostnadene ved oppretting av jordingsfeil. Vær oppmerksom på at manglende jording eller jordingsfeil hos deg kan forårsake strøm i kranene på en av de andre hyttene selv om de har jordingen i orden. Maks. tillatt strømkapasitet per hytte er 25 ampere.
S- strømbrudd
Ved strømbrudd kontakter du avdelingens representant i Fellesstyret (se fanen Styret og komiteer), som deretter kontakter elektriker. Ikke kontakt Hafslund. Nettet eies av Solvang. Fellesstyret har ansvar for ledningsstrekk mellom stolper, og fra stolpe og til ytre hyttevegg. Strømbrudd som skyldes feil i det elektriske anlegget inne i hytta (etter innføringen i hytta fra de to isolatorkoppene) er parselleiers ansvar. Dette gjelder både bestilling av autorisert elektriker og dekning av kostnader
S - støy og ro
I tidsrommet 15. mai – 1. september må støyende arbeid og adferd ikke forekomme etter kl. 21.00 på hverdager, etter kl. 18.00 på lørdager og ikke på søndager og helligdager. Støyende arbeid gjelder for eksempel klipp av gress med motorisert gressklipper.
S - søppel og renovasjon
Det er innført kildesortering på Solvang Kolonihager. Husholdningsavfall skal kun legges på anvist plass, i søppelskur/søppelcontainer. Papp/kartong skal brettes eller komprimeres før det legges i returpapirbeholder. Kjør selv bort større pappemballasje til gjenvinning.
Søppeltømming foregår kun i perioden 1. april – 31. oktober.
Maling eller annet miljøfarlig avfall. Glass, metall eller bygge avfall må den enkelte parsell leier selv levere til miljøstasjon. Se også tilbud om henting av spesialavfall fra isekk.no og soppeltaxi.no
Ugress, planteavfall og lignende må ikke kastes sammen med husholdningsavfall men komposteres på egen parsell eller eventuelt kjøres til kommunens plass for hageavfall. Se også mer informasjon under H for hageavfall. Ikke noe slags avfall verken planteavfall, greiner eller annet må kastes utenfor gjerdet, eller noen steder i kolonihagen.
T - TV og internett
For kolonihagesesongen kan du velge mellom enten TV og internett eller kun internett.
Se informasjon om tilbudet her: http://kringsjaanett.net/tjenester-fra-telia/
TV- og bredbåndstjenestene på Solvang leveres fra Telia, basert på en fellesavtale som er opprettet gjennom Kringsjånett. Dette er et frivillig tilbud som den enkelte kolonist kan velge å benytte seg av. Vi betaler kun for 7 av årets 12 måneder (botiden). Kringsjånett eier selve infrastrukturen i nettet. TV bokser, modem ol. eies av Telia. I vår fellesavtale inngår nettleie og administrasjonskostnader til Kringsjånett, samt betaling for TV og Internett eller Internett. Du finner også mer info på http://www.kringsjaanett.net
Les mer her om hvordan starte, administrere eller avslutte et abonnement på avdelingen.
T - tilhenger
Avdelingen disponerer en felles henger som kan lånes etter avtale. Tilhengeren står i stikkveien ved hytte 558 og 560.
Kontakt Alf Endal i hytte 555 på mobil 400 42 400. Hengeren må reservers før bruk og rengjøres etter bruk slik at den er klar til neste kolonist. Den som låner hengeren er ansvarlig for eventuelle skader som oppstår i låneperioden. Reservedeler kjøpes hos Grønnvold maskinservice. De utfører også reparasjoner.
V- vann
Vannet settes på ca. 15. april og stenges ca. 15. oktober - følg med på hjemmesiden og oppslagstavlen ved felleshuset.
Når vannet skal stenges: Husk å tømme slanger, kraner, rørkoblinger og ledninger for vann. La alle kraner stå åpne for å sikre luftgjennomstrømning og unngå frostskader.
Når vannet skal settes på: Husk å stenge alle kraner, både ute og inne, i god tid før vannet settes på, det kan være man er forhindret i å være til stede på åpningsdagen! Alle parsell-leiere oppfordres til å være tilstede på det tidspunktet vannet blir satt på. Det er ikke uvanlig at kraner og rør får frostskader i løpet av vinteren, og at rør og koblinger springer lekk.
Alle stikkledninger på parsellen er den enkelte kolonist ansvar å vedlikeholde og utbedre. Hovedvannledningen vedlikeholdes av fellesskapet.
V - veier
Skal holdes fri for ugress og mose til enhver tid. Hver parsell har ansvar til midt i veien. Der hvor veien grenser til fellesareal, har hver parsell ansvar for hele veien. Nedfallsfrukt skal fjernes. Bruk eddik mot ugress og ikke salt som skader asfalten.
V - vinteropphold
Ønsker du å bo på hytta til vinteren? Søknadsfrist er 1. september. Kun parsell-leier og husstands- medlemmer kan få vinteropphold.
Den som har vinteropphold har noen faste oppgaver: gå ukentlig runde på avdelingen, renhold av toaletter på Felleshuset (øvre), sjekke postkassen, passe på at bommen alltid er låst og måke inngangen til felleshuset når det snør. Du søker ved å sende inn en e-post til styret.